Recepta del famós Panettone amb xips de xocolata Nyam!!

Avui ens fa molta il·lusió presentar-vos un clàssic dels postres de Nadal: El gran, magnífic, deliciós,… Panettone!!!

Aquest pa de pessic italià ha inspirat gran varietat de versions, des de el clàssic de rom i panses, el de fruita, el de xocolata,  el de festuc, el de taronja,… nosaltres hem optat per un que segur que agrada a tothom, amb el gust clàssic però un toc subtil de xocolata: Panettone amb xips de xocolata!!

Hi ha moltes versions d’aquesta recepta, algunes tarden més (fins i tot una setmana amb totes les masses i fermentacions) i algunes són més instantànies. Nosaltres hem optat per una versió intermèdia, que es fa en un dia.

Doncs a posar-s’hi!!!

Començarem amb el preferment, una massa on introduirem el llevat fresc, que al deixar-la reposant permetrà que els ferments es desenvolupin millor i proporcionarà uns sabors més complexos i una textura més flonja.

PREFERMENT:

150 gr farina de força

100 ml de llet

1 culleradeta d’aigua de azahar

5 gr de llevat fresc (o 2 gr de llevat sec de pa)

 • Escalfem una mica la llet al microones o a un cassó i hi afegim el llevat fresc trencant-lo amb les mans. Barregem fins que s’hagi dissolt del tot.
 • Hi aboquem l’aigua d’azahar i la farina tamisada. Amassem alguns minuts i bolejem (fem una bola llisa) la massa. La posem a un bol gros i ho tapem amb film.
 • La deixem reposar fins que hagi doblat el volum. En el nostre cas unes 4 hores a uns 21-24 cº. Aquest procés depèn molt de la temperatura on es deixi reposar, si fa més fred tardarà més i si fa més calor menys.

 

MASSA FINAL:

300 gr farina de força

120 gr sucre

120 gr mantega a daus + una mica de mantega (uns 20gr) per utilitzar abans d’enfornar

2 ous L + 1 ou batut per pintar la massa

40 ml de llet sencera

10 gr de llevat fresc  (o 4 gr de llevat sec de pa)

Una culleradeta de vainilla en pasta (o essència)

Una culleradeta d’aigua d’azahar

Una culleradeta de rom anyenc (opcional)

Un pessic de sal

160 gr de llàgrimes de xocolata

El preferment

 • Igual que en el pas anterior escalfem la llet i hi afegim el llevat.
 • A continuació ja podem barrejar-ho amb el preferment, els ous, l’aigua d’azahar, el rom i la vainilla.
 • Quan tinguem una mescla homogènia hi afegim la farina tamisada, el sucre i la sal. Amassem amb el ganxo del robot o a mà.

 • Afegirem la mantega a poc a poc. En el nostre cas vam amassar amb el robot uns 20 minuts, però per saber si realment està del tot a punt cal fer la prova de la membrana. La prova de la membrana consisteix en estirar un trosset de massa amb les mans i que es faci una membrana opaca. Si aquesta membrana es trenca vol dir que no és suficientment elàstica i caldrà amassar-la més estona.

 • Quan estigui llesta estenem la massa a sobre la taula o el silkpad en forma de rectangle i hi repartim les llàgrimes o xips de xocolata per sobre. Enrotllem i acabem de tancar i bolejar.

 • Engrassem un bol amb oli i hi posem la massa bolejada a dins. Tapem amb film i deixem reposar fins que dobli el volum. En el nostre cas unes 6 o 7 hores a 21-25 ºC. Cal evitar que reposi a una temperatura inferior als 20 cº ja que fermentaria malament. Si no aconseguiu que pugi, podeu posar la massa al forn apagat amb una safata plena d’aigua calenta.

 • Quan hagi fermentat ens engrassem les mans amb oli i amassem fins que perdi tot l’aire.

 • Bolegem i posem la massa a dins del motlle de panettone d’un kilo d’un sol ús. Tapem amb film i el deixem reposar unes 8 hores més, fins que la massa arribi a la vora del motlle.
 • Pre-escalfem el forn a 180ºC amb l’opció “a dalt i abaix”.

 • Destapem i pintem amb el pinzell amb ou batut la massa. Tallem una creu a la part superior i omplim amb mantega. Posem el panettone a un nivell inferior del forn durant 45 minuts. Llavors baixem a 160 ºC durant 10 minuts. Si veiem que s’enrosseix massa per sobre podem posar un paper de plata a sobre.

 • Quan el traiem del forn el punxem per assegurar-nos de que estigui cuit i ja el podrem penjar del revés per a refredar-lo. Es penja perquè no baixi la molla i que quedi més esponjós.Per a penjar-lo del revés ho podem fer clavant uns pals de broqueta a la base del panettone i  penjar-lo amb suports improvisats, en el nostre cas van ser  els dos bols del robot de cuina.

 • Després d’unes hores, quan ja estigui del tot fred, ja podem treure-li les broquetes i espolvorejar-li sucre llustre per sobre (opcional).

I aquí el tenim!!

Un panettone perfecte per gaudir d’aquestes festes amb l’autèntic gust del Nadal fet a casa!!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.