Guía d’utensilis per cuinar al vapor

Hola a tots i totes!

Ja s’han acabat les festes i tornem a la normalitat després de tots els excessos d’aquests dies. I per menjar una mica millor us volem oferir la nostra “Guía d’utensilis per cuinar al vapor”!!

Us volem mostrar les diferents opcions d’utensilis que trobareu per cuinar les vostres verdures, peixos, dim sums,… i podreu escollir quina es la que s’adequa millor a vosaltres.

La cuina al vapor es molt sana i recomanable. Aquest tipus de cocció es realitza amb l’ajuda del vapor d’aigua, cosa que permet cuinar sense olis o greixos afegits. S’obté una textura suau, ideal per acompanyar tot tipus de plats.

Comencem doncs:

  1. Vaporera de bambú: Aquest accessori de vapor es el més tradicional de tots. Generalment s’utilitza en un wok amb una mica d’aigua, que posem al foc, amb la vaporera de bambú dins d’aquest. En podem trobar de un, dos i fins a tres pisos, d’aquesta manera es poden cuinar diferents elements alhora. El principal desavantatge d’aquest sistema es la neteja, que pot ser un pèl més complicada que amb les vaporeres similars d’acer inoxidable.
  2. Vaporeres d’acer inoxidable: Aquest tipus d’accessori de vapor es un dels més utilitzats, per el seu material súper resistent, per la facilitat de rentar (poden anar al rentavaixelles),… i en alguns casos formen part de la mateixa bateria de cuina. Podem utilitzar qualsevol de les olles o cassoles que tinguem, mentre s’adapti bé. Podem trobar 2 tipus:
    • Amb un sol encaix: només s’adapten bé a una mida d’olla o cassola concreta. L’accessori no porta tapa, ja que la tapa de la mateixa olla o cassola encaixa bé al accessori.
    • Amb més d’un encaix: s’adapten a diferents mides d’olles i cassoles. Al encaixar en varies mides, aquest accessori si que inclou la tapa.
  3. Vaporeres de silicona: l’avantatge principal es que es pleguen i ocupen molt menys. Funcionen igual que els accessoris anteriors, s’adapten a l’olla o cassola, però en aquest cas sí solen incorporar la tapa. N’hi ha d’un encaix o de varis com en el cas anterior. A part d’anar a l’olla també poden anar al forn o al microones, encara que no s’utilitzen pràcticament mai fora de l’olla. Es apta per el rentavaixelles.
  4. Joc complet de vaporera: En aquest cas trobem una olleta, amb un o més accessoris de vapor y la tapa. Aquests conjunts solen ser d’acer inoxidable, i pots utilitzar les parts per separat, utilitzant el conjunt com a olla o com a vaporera. Es ideal si busques una vaporera amb més d’un pis resistent i que encaixi a la perfecció, o si et fa falta una olla i aprofites l’oportunitat per tenir la vaporera.
  5. Flor de vapor: Aquests accessoris de vapor son els més petitons i versàtils. Generalment funcionen per varies mides d’olla o cassola i ocupen molt poc espai plegats. Aquestes “flors” funcionen de la següent manera: posem una mica d’aigua a l’olla, una mica més d’un dit (segons la flor), i col·loques la flor a dins oberta on posarem els aliments que volem cuinar al vapor, i tapen l’olla. Generalment tenen un petit agafador i pinça per treure la flor un cop acabada la cocció sense cremar-vos. El principal inconvenient que te aquest sistema es el tema de la neteja, ja que al tenir peces mòbils pot ser un pèl més pesat, però alguns ja son aptes per rentaplats. Es important que alhora de comprar us fixeu en les potes, ja que n’hi ha que son massa curtes i no podreu posar gaire aigua (en coccions llargues haurem d’estar pendents de que no s’acabi l’aigua i es cremi el cul de l’olla), i si les voleu fer servir amb olles amb antiadherent, que porti alguna peça de silicona a les potes, per no ratllar. També es interessant mirar el sistema per extreure la flor un cop acabada la cocció, ja que n’hi ha de més còmodes o menys. Tot i així també es una de les opcions més econòmiques i que dóna molts bons resultats.
  6. Vaporera Eléctrica: Per als més professionals o que cuinen molt al vapor tenim aquesta opció. Entre altres avantatges trobem que manté la mateixa temperatura de manera constant, pot tenir varis pisos per cuinar diferents elements alhora, no hem d’estar tant pendents de que l’aigua s’esgoti, tenim un foc lliure més per cuinar…
  7. Estoig de vapor: Aquest sistema no va al foc, sinó al forn o el microones, i segurament la marca més representativa es Lékué. Aquest sistema es molt ràpid, ja que pots posar l’estoig amb una mica d’aigua i la seva safateta (alguns models la porten, però també es pot comprar per separat) i els ingredients a sobre, tanquem i al microones. Ideal per les persones que no tenen temps i no volen embrutar gaire la cuina. No es el sistema més tradicional, però també et permetrà realitzar molts tipus de plats amb el tipus de cocció del “Papillote” com peixos, patates, carns,.. i fins i tot postres!!

Aquestes son les opcions que us oferim per cuinar al vapor de manera pràctica i fàcil per menjar més sa i amb totes les vitamines ;)

Només us volem fer una última recomanació, en tots els casos, fixeu-vos en les mides de les vostres olles, cassoles,… per poder elegir la peça que us encaixi millor, així no perdreu el vapor i cuinareu els aliments a la perfecció!

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.