Com tractar i mantenir l’olla a pressió? Tot el que necessites saber sobre les olles a pressió

Hola a tots/totes!

Avui volem ajudar-vos a tenir les idees més clares de les avantatges, inconvenients i manteniment d’un gran amic de la nostra cuina però que no tots hem decidit fer el pas, de vegades per por, de vegades per desconeixement,… però que ens ajuda a fer plats impressionants en poquíssim temps: l’olla a pressió!!

Quins avantatges ens aporta a nivell nutritiu?

El tipus de cocció de l’olla a pressió es més ràpida i hermètica, que podem traduir com a que reduïm el temps de cocció, no s’escapen els nutrients dels aliments i els cuinen en els seus mateixos sucs, obtenint aliments més gustosos i amb la majoria de propietats beneficioses que ens poden oferir. Els temps de cocció llargs (o fregir els aliments) també generen una pèrdua de nutrients que ens evita el tipus de cocció a pressió.

D’aquesta manera obtenim plats, que generalment requeririen llargues coccions i la pèrdua de nutrients, més gustosos i més sans gracies a l’olla a pressió.

Tipus de olles a pressió

Podríem parlar principalment de dos tipus de olla a pressió, la convencional  o clàssica (la que veiem sempre a casa la iaia) i la multiràpida.

L’olla a pressió convencional la reconeixereu per la rosca al centra de la tapa. Aquesta olla a pressió no es tan ràpida com les modernes olles multiràpides i tampoc tenen els mateixos sistemes de seguretat. Aquest tipus d’olles no arriben a la mateixa pressió que la multiràpida, de manera que els temps de cocció seran més llargs. El seu preu també sòl ser bastant més econòmic que les olles més noves, i qui li pot treure l’encant de l’ imatge de l’àvia cuinant amb aquest tipus d’olla?

Les olles multiràpides son les més ràpides, eficients i segures.  Hi ha diferents dissenys, segons la marca, però generalment disposen de un mànec i una nansa a l’altre extrem. Al arribar a pressions superiors a la convencional cou els aliments en menys temps i consumint menys energia. En molts casos les olles multiràpides disposen de dos indicadors o opcions, una per cuinar a velocitat 1 (bastant similar a la cocció de l’olla a pressió convencional) i la velocitat 2, que seria a veritablement ràpida. Aquestes olles a pressió son molt més segures, generalment inclouen fins a 5 sistemes de seguretat (gomes, vàlvules,..). Cada dia surten noves versions, amb materials i formes més eficients, sistemes d’obertura més fàcils amb una sola mà (com seria el cas de la nova olla a pressió Tekna de Bra), més sistemes de seguretat,…  També comentar que algunes olles incorporen cistellets per cuinar al vapor a pressió.

Taula de temps i nivells consum

Hem volgut realitzar una taula de temps per a fer més visual les diferencies entre una olla normal, una olla a pressió convencional i una olla a pressió multiràpida, seleccionant alguns aliments de cada tipus. Heu de tenir en compte que els temps son aproximats, ja que cada tipus d’olla a pressió multiràpida te els seus temps específics depenen de la pressió que arribi a agafar.

  Olla Olla a pressió convencional Olla a pressió

multiràpida

Llenties 60min-80min 20min 20min
Lluç/Bacallà 7min-10min 7min 5min
Pastanaga, Coliflor 25min 10min 5min
Espinacs 9min 8min 3min
Estofat 75min-110min 25min 15min
Arròs 20min 10min 3min

També heu de pensar en que a part de la diferencia del temps, també hi haurà una diferencia del consum de gas o electricitat que heu de sumar a l’equació ;)

 Per cuinar amb olla a pressió haig de fer alguna cosa especial?

Es molt fàcil d’utilitzar, i no requereix gaires passos més que la cuina amb l’olla normal. Un cop tinguis l’olla amb els ingredients col·loques la tapa i esperes que l’indicador et marqui el inici de la cocció a pressió i fas el compte enrere del temps de cocció indicat per l’olla a pressió.

Baixem el foc ja que no necessitem més temperatura, la pressió ja fa la feina. Un cop passat el temps, pots deixar que l’olla es refredi sola, sense treure la tapa o posar-la tapa sota l’aixeta amb aigua freda per refredar-la. No la podem obrir fins que , en el cas de la convencional deixi de sortir vapor i de fer soroll, i en el cas de la multiràpida, fins que baixi el piu indicador i deixi de sortir vapor. Ja està! A gaudir del plat ;)

Es perillós cuinar a pressió? Que haig de fer per mantenir-la en bon estat?

Podem dir en tota seguretat que no es perillós cuinar amb les olles a pressió, això si, sempre recomanem que estiguin en el millor estat possible i revisar que els sistemes de seguretat funcionin correctament.

En el cas de l’olla a pressió convencional, generalment, tindríem dos elements a revisar, la goma que manté la pressió de l’olla i la vàlvula de seguretat.

La goma ha d’estar una elàstica i ocupar bé l’espai. Que pot passar si la goma està en mal estat? Simplement no agafarà pressió, ja que l’olla perdrà el vapor pels laterals al no tancar bé per la goma, i funcionarà com una olla normal.

La vàlvula de seguretat sòl se mòbil, de manera que només ens hem de preocupar per a que es mogui prement-la amb el dit, que no estigui ni encallada ni calcificada, i que estigui ben neta, deixant passar el vapor si fos necessari.

En el cas de les olles a pressió multiràpides la cosa es complica, ja que cada marca disposa de uns sistemes de seguretat diferents. Generalment es fa el mateix seguiment que les olles a pressió convencionals, de la goma i les vàlvules, encara que algunes vàlvules no son mòbils, com seria el cas de l’olla a pressió Duromatic de Kuhn Rikkon, una de les més segures del mercat, que si la goma de la vàlvula es calcifica, s’asseca y deixa passar el vapor, impedint que agafi pressió.

Sempre recomanem recanvis originals, ja que cada marca fa servir sistemes diferents i volem que encaixi tot a la perfecció.

També hem de comentar que mai hem de posar més o menys aigua del que especifica l’olla com a màxim i mínim, ja que si posem menys podem cremar l’olla i si en posem massa hi haurà massa pressió, provocant que l’olla activi els sistemes de seguretat en algun moment, desactivant la cocció a pressió o bé pot sortir part de l’excés d’aigua per la vàlvula. Es important seleccionar bé la mida de l’olla que necessitem.

També voldríem fer un apunt, que no només afecta a les olles a pressió, sinó a tots els elements de cocció d’acer inoxidable: recomanem no tirar la sal dins de l’acer inoxidable en fred, ja que posteriorment poden fer aparèixer uns petits puntets blancs, que no son perjudicials ni fan que l’acer inoxidable es degradi, l’únic problema que generen es que no son estètics. Ho podem evitar tirant la sal un cop els aliments i l’olla estiguin calents o eliminar aquests puntets amb productes com l’argila blanca, també disponible a les nostres botigues.

Esperem haver respost a algunes de les vostres preguntes sobre les olles a pressió,

I ens veiem ben aviat!

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

10 Replies to “Com tractar i mantenir l’olla a pressió? Tot el que necessites saber sobre les olles a pressió”

 1. Como monto válvula seguridad en olla convencional

  1. Pues es muy fácil, se desmonta la válvula desenroscándola y se coloca en la posición, una parte por debajo y la otra por arriba de la tapa roscándola.Es más complicado de explicar que de hacer :)

 2. La meva olla no té marques de mínim ni màxim d’aigua. Quin criteri puc seguir? Té 6 litres de capacitat, però entenc que això seria omplint-la fins dalt.

  1. La especificació dels litres de capacitat pràcticament sempre es de l’olla fins dalt. Generalment, en el cas de l’olla a pressió, recomanem omplir-la com a màxim fins sota les nanses (amb els ingredients i l’aigua inclosos). Si fas llegum sec com a màxim omple 1/3 de l’olla, ja que s’expandeix molt. ;)

 3. Elvira Franch says: Respon

  He comprat una olla a pressió marca ICM PENPRE.24
  Quan comença a bullir, fa un cop molt després fa un soroll com si anés a explotar. Un xiulet cada vegada més fort.
  No la puc fer servir perquè em fa por que exploti.
  Sabíeu dir-me de que pot ser?

  1. Hola Elvira,
   Doncs amb aquesta marca nosaltres no hi treballem. El cop fort es podria deure a un canvi de temperatura sobtat, tens la el foc molt alt? El que es estrany es que t’ho faci cada cop. També poden estar embussades les vàlvules de seguretat, però igualment no es lo més normal que faci el soroll de cop.
   Pel que fa el xiulet, quan comença a bullir, moltes marques fan que xiuli per saber quan hem de començar a calcular el temps de cocció, i després baixem el foc per evitar que hi hagi massa pressió. També hem de revisar el màxim de volum que podem coure, ja que si la omplim massa també pot fer que augmenti massa la pressió i no aconsegueixis baixar la pressió suficient només baixant el foc.
   Al no treballar amb la marca ni tenir-la físicament no et sabríem dir si es normal, o no, o si te suficients sistemes de seguretat per cuinar tranquil•lament,…
   Esperem haver-te ajudat dintre de les circumstàncies,
   Atentament Casa Rex Online

 4. Tengo una olla a presión Tekna de Bra y pierde un poco de agua por la zona de atrás de la válvula de seguridad, antes de que suba la válvula. ¿Hay algún componente de la olla que deba cambiar? ¿Es normal?. Al principio de cocinar con la olla no lo hacía.

  1. Buenos días,
   Hemos tardado un poco a responder porqué estábamos revisando la olla y lo que puede haber pasado. Solo se nos ocurre que puede haber alguna parte de la baquelita en la zona de la válvula que se ha roto y escapa el vapor.
   Fíjese en esa parte muy bien en esa parte a ver si es posible que sea esto. En este caso se debería cambiar la pieza del asa/mango.
   Esperamos haber servido de ayuda,
   Atentamente Casa Rex

 5. Montse Font says: Respon

  Voldria saber com es millor guardar l’olla a pressió pelseu bon funcionament I conservació (amb la tapa posada com si s’ estés fent servir o oberta).
  Agrairia resposta doncs no la faig servir massa.
  Marca olla WMF.

  Gràcies

  1. Recomanem guardar-la amb la tapa oberta, ja que si queda alguna zona humida es podrien crear fongs. Això si, millor que no es guardi en zones amb molta escalfor o que li toqui el sol per preservar millor la goma i les vàlvules.
   Atentament Rex

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.